Komponując dietę sportowca, rzadko zwracamy uwagę na to, ile znajduje się w niej witaminy E. Przyglądamy się ilości kwasów tłuszczowych omega 3, witaminie D3, K2 oraz C. W drugiej kolejności zwracamy uwagę na ilość wapnia, potasu, sodu i magnezu i to wszystko. Co jednak z witaminą E? Zapotrzebowanie osoby dorosłej na witaminę wynosi od 8 do 10 [...]
Otyłość uważana jest za pandemię XXI wieku. Polacy znajdują się w pierwszej piątce najbardziej otyłych narodów Europy. Ponad 25% populacji w Polsce jest otyła. Przed nami znajdują się takie kraje jak Wielka Brytania oraz Irlandia. Sytuacja z roku na rok wygląda coraz gorzej. Dane te są alarmujące. Prawie 35% dorosłych Amerykanów jest otyłych. [...]
Jedzenie jest czymś więcej niż tylko uzupełnieniem energii. Kiedy, co i ile zjadamy, w dużej mierze wynika z czynników społecznych, psychologicznych i kulturowych. Głęboko zakorzenione przekonania o jedzeniu i masie ciała, mają duży wpływ na to, co jemy, kiedy i ile. Podsumowanie Większość zjadanych przekąsek nie jest motywowana głodem. Pamiętaj [...]
Żeby zdrowo jeść, nie trzeba wcale wielkich wyrzeczeń, wysiłku czy nawet specjalistycznej wiedzy. Łatwo jest wzbogacić swoją dietę o odżywcze produkty. Należy uwzględnić warzywa, owoce, produkty pełnoziarniste, zdrowe tłuszcze itp. Wszystkie te produkty są łatwo dostępne, a i świadomość społeczeństwa jest na tyle duża, że nie jest to wcale takie [...]
Jeśli Twoja dieta opiera się głównie na produktach przetworzonych, prawdopodobnie dostarczasz za mało potasu. Potas jest, obok sodu, magnezu i wapnia, jednym z głównych elektrolitów obecnych w naszych komórkach. Potas jako elektrolit, odpowiada za utrzymanie odpowiedniego napięcia elektrycznego na błonach komórkowych oraz za przekazywanie [...]
[...] Pomimo tego, że jedzą dużo, to tak jak Francuzi czy Japończycy, hamują się, gdy jeszcze nie czują się zupełnie pełni. To dobry nawyk. Ich zwyczajem jest też spożywanie zupy przed posiłkiem, co pomaga trochę szybciej zaspokoić apetyt i dzięki temu zjeść trochę mniej kalorii. Zamiast deseru, wybiorą świeże owoce. Podsumowanie Większość Państw o [...]
[...] podejście, sprzyja również utrzymaniu diety. Jemy bowiem tylko te produkty i dania, które z góry zaplanowaliśmy. Warto uwzględnić także żywność dietetyczną. Koniecznie przed wyjściem do sklepu na większe zakupy, przygotuj listę produktów, których potrzebujesz. Wcześniej zaplanuj wstępnie, jakie dania planujesz spożywać w kolejnych dniach i [...]
[...] w okolicy treningowej może przyczyniać się do zmniejszenia poziomu katabolicznego (rozkładającego m.in. mięśnie) hormonu, jakim jest kortyzol. Jednak, przestrzegałabym przed wykorzystywanie witaminy C w tym okresie. W związku z tym, że pewna odpowiedź organizmu, w postaci zwiększonego wydzielania kortyzolu po treningu, jest niezbędna, aby [...]
Dla osób, które posiadają, choć nieco wiedzy z zakresu odżywiania sportowców, cały ten rozdział będzie banalny. Jednak jestem przekonany o tym, że nie tylko takie osoby będą czytać ten artykuł. Czy aminokwasy BCAA można czymś zastąpić? Stosowanie samych aminokwasów BCAA jest jedną ze strategii uzupełniania właściwego poziomu i jakości [...]
[...] etnicznym częściej określają się jako wegetarianie niż osoby rasy białej. Wpływ diety wegetariańskiej i wegańskiej na zdrowie kobiet w ciąży Dobrze dostosowane odżywianie przed poczęciem jest istotne dla zdrowej ciąży. Sposób żywienia zależy od statusu socjoekonomicznego matki, pochodzenia etnicznego i powodu wyboru diety wegetariańskiej. [...]
[...] Każdy z niezbędnych składników mineralnych pełni określone funkcje w organizmie, które przełożyć się mogą na m.in. szybsze osiąganie postępów, czy zabezpieczenie przed kontuzjami. Oprócz wymienionych wcześniej elektrolitów warto zwrócić uwagę również na cynk i żelazo, selen i jod, czy mangan i miedź. Zawsze należy porównywać dzienne [...]
[...] nowotworów wytwarza nadtlenek wodoru, ze względu na jego reaktywne, niszczące okoliczne tkanki właściwości. Występuje on również w ustroju człowieka, ale organizm musi się przed tym związkiem bronić i trzymać go w ryzach. Polifenole W kilku badaniach wykazano, że spożywanie polifenoli ogranicza zapadalność na choroby wieńcowe. Wykazano, że [...]
Wątroba jest uważana za jeden z najważniejszych narządów w ciele człowieka. Do jej głównych zadań należy wspieranie trawienia, detoksykacja organizmu (usuwanie toksyn z krwiobiegu) oraz przechowywanie m.in. glukozy. NAC jest na tyle potencjalnie skutecznym wsparciem dla wątroby, że nawet wtedy, gdy badani spożywali toksyczne dawki paracetamolu, a [...]
Kiedy stajesz się nastolatkiem, w Twoim młodym organizmie zachodzi wiele zmian. Rozwija się ciało, dojrzewa sfera emocjonalna i szaleją hormony. Dzieje się tak dużo, że aż ciężko uwierzyć, że można sobie z tym poradzić. Jednak natura nie jest "głupia" i warto jej zaufać. Biorąc pod uwagę, że młodzież poświęca dużo czasu na naukę oraz rozwijanie [...]
[...] wzięło udział 24 pacjentów z rozpoznaniem zespołu metabolicznego. Połowa badanej grupy przez 3 miesiące otrzymywała 500 mg chlorowodorku berberyny, trzy razy dziennie przed posiłkami. Pozostałych 12 pacjentów otrzymywało placebo. Wyniki po 3 miesiącach podawania 1,5 g berberyny dziennie: U 36% osób nastąpiło cofnięcie się zespołu [...]
Jesień to pora roku, kiedy część z nas widzi deszcz, ciemność i krótsze dni, a inni zacierają ręce na swoje jesienne rytuały takie jak picie herbaty w domu pod ciepłym kocykiem, wydrążanie dyni, pieczenie pachnących ciast i wiele innych. Jest to także pora roku, która daje możliwość delektowania się darami natury — produktami pysznymi i [...]
Martwy ciąg to jedno z najpopularniejszych ćwiczeń. Ze względu na jego specyfikę można go wpleść zarówno w trening pleców, jak i nóg. Podczas ruchu angażowane są mięśnie dwugłowe ud oraz pośladki, ale też prostowniki i najszerszy grzbietu. Jest to ćwiczenie wielostawowe, angażujące sporą ilość grup mięśniowych, a więc w tym ćwiczeniu wydatek [...]
Temat przetrenowania jest dość często przedmiotem sporu wśród kulturystów, a ich opinie co do występowania tego typu zjawiska nadal są podzielone. Jednak trzeba wziąć pod uwagę fakt, że dość często wspomagają się oni środkami farmakologicznymi, co może dawać im zaburzony obraz tego, co tak naprawdę dzieje się w ich ciele. Co więcej, w obu [...]
[...] go dużo, ale bez niego jesteśmy narażeni na spadek odporności, spadek siły i wytrzymałości, problemy z redukcją tkanki tłuszczowej i budową masy mięśniowej. Można go pozyskać z żywności lub w formie suplementów, a na jego obecność w diecie powinny zwrócić uwagę przede wszystkim osoby aktywne, osoby po 60. roku życia, a także wegetarianie.
[...] jest jednak również jedną z najczęstszych przyczyn zatruć pokarmowych. Wybierając sałaty czy miksy warzyw pakowane w torebki foliowe, powinniśmy mimo wszystko umyć je przed spożyciem, nawet jeśli na opakowaniu widnieje napis "Trzykrotnie umyta, gotowa do spożycia". Co zrobić, by zmniejszyć ryzyko zatruć? 1. W miarę możliwości unikaj zakupu [...]